Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Wil jij lekker Surinaams eten in Nijmegen?

Voor ons is hier geen twijfel over mogelijk. Het eten van Papa Su is ‘by far’ het lekkerste Surinaamse eten in Nijmegen. Waar veel mensen vooral roti kip, Surinaamse bami en saoto soep kennen, gaat Papa Su een stap verder. Wekelijks wisselende gerechten die daarnaast altijd halal zijn, waardoor er een grotere doelgroep kan genieten van de Surinaamse keuken.

Wij hebben de eer gehad om Papa Su te mogen interviewen en het verhaal van de mensen achter Papa Su te ontdekken.

AUTEUR

Ruben

CATEGORIE

Interview

GEPUBLICEERD OP

7 maart 2021

SOCIAL

etenvanpapasu

Papa Su kookt écht Surinaams eten. Iets wat in Nijmegen nog nergens anders wordt aangeboden. Bij Papa Su kun je namelijk naast bekende gerechten zoals roti kip en saoto soep, ook terecht voor Surinaamse gerechten zoals Murgie Jhienga Tarkari of authentieke casavesoep.

Elke dinsdag en vrijdag staan er weer talloze lekkere en kleurrijke bakjes klaar om afgehaald te worden. Njang Sweetie!

Bekijk hier het weekmenu en de heerlijke foto’s van eerder gemaakte gerechten.

Hoe is Papa Su ontstaan?

Papa Su verhuisde jaren terug naar Nijmegen, en miste het Surinaamse eten uit Rotterdam. Dankzij de grote Surinaamse gemeenschap in Rotterdam heb je natuurlijk door de gehele stad talloze (Surinaamse) eettentjes.

Het gemis van lekker Surinaams eten buiten de deur is de reden geweest van Papa Su om in Nijmegen de keuken zelf te perfectioneren. Nu hoeft hij niet meer speciaal naar Rotterdam te rijden om lekker Surinaams te eten (en jij ook niet)!

Ook wij van De Thuis Chef gingen regelmatig naar Rotterdam om Surinaams eten af te halen bij bekende Surinaamse restaurants (zoals ‘Kiem Foei’, ‘De Kade’ en ‘Warung Mini’). Wij liegen niet als wij zeggen dat dit een stuk minder is geworden met de komst van Papa Su in Nijmegen.

Uiteindelijk is het toch de dochter van de Surinaamse vader geweest die de oorspronkelijke grondlegger is van ‘Papa Su’. Zij en haar broer vroegen regelmatig ‘Hé pa, waarom doe je nou niet écht eens iets met je kookkunsten’? Zij kenden immers de heerlijke gerechten die hun vader al jarenlang met veel liefde bereidde. Het werd tijd om ook anderen kennis te laten maken met zijn passie voor de Surinaamse keuken. 

Na ook een lange tijd in verschillende professionele keukens te hebben gestaan, werkt Papa Su nu volledig op eigen kracht. In plaats van het bereiden van vooraf gemaakte menu’s, in verscheidene restaurants, bepaalt hij nu zelf wat de pot schaft.

En man, man, man, wat zijn wij hem dankbaar!

saoto soep papa su

Wat is het concept van Papa Su?

Op dit moment werkt Papa Su tweemaal in de week met een afhaalmenu. Mede door de coronatijd zijn er niet veel andere opties. Maar de toekomstplannen voor Papa Su zijn groter dan alleen het afhalen van de maaltijden.

Oja en voor we het vergeten te vermelden. Papa Su zelf heeft een hekel aan kleine porties eten. Naast de schappelijke prijs van €10,- per maaltijd, kun je hier ook nog eens bijna twee dagen van eten!

Wat is jullie favoriete Surinaamse gerecht?

Omdat Papa Su bestaat uit 3 personen; Papa Su zelf, zijn vrouw en dochter zijn er eigenlijk 3 verschillende favoriete gerechten. Papa Su’s  favoriete Surinaamse gerecht is ‘Griti banasoep’, een soep met geraspte groene bakbanaan en geraspte cassave. Ook van de zoon van Papa Su is deze soep zijn favoriete Surinaamse gerecht.

Van moeder en dochter zijn het de gerechten ‘tjauw min’en ‘heri heri’. Surinaamse dunne bami en cassave met gekookte zoete aardappel, groentes en bakkeljauw.

Kunnen jullie de Surinaamse keuken omschrijven?

De Surinaamse keuken is heel divers. Vanwege de verschillende culturele achtergronden die Suriname kent, zijn er dus ook verschillende smaken. O.a. invloeden van de Indianen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen.

Deze combinatie maakt de Surinaamse keuken zeer divers en bovenal heel lekker. Geen poespas van mooi opgemaakte borden maar gewoon een bord vol met lekker eten!

Surinaamse vlag

Waar en wanneer is jullie passie voor koken ontstaan?

Papa Su komt uit een gezin waarin de meeste familieleden uiteraard van lekker eten houden, maar ook dezelfde passie en liefde voor koken delen. Daarnaast verteld hij ook dat als hij iets lekker vindt, bijvoorbeeld in een restaurant, hij dit gerecht ook helemaal gaat uitdenken. Om stiekem tijdens het eten even de ingrediënten noteren die hij proeft, om deze vervolgens thuis te gaan koken en perfectioneren.

Wat zijn de meest onderschatte of onbekende Surinaamse gerechten die wij MOETEN proberen?

Casavesoep, Griti banasoep en Moksi alesi en niet te vergeten BB met R (bruine bonen met rijst). Wil je meer weten over deze gerechten óf deze gewoon proeven? Volg Papa Su dan op facebook en instagram om te kijken wat er deze week op het menu staat!

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Papa Su wil het eten haalbaar houden voor alles en iedereen. Het moet niet alleen haalbaar zijn voor de grootverdieners maar juist voor iedereen.

Surinaams eten in Nijmegen.. wat biedt de stad?

Nijmegen heeft helaas niet veel Surinaamse eettentjes ter beschikking. Vergeleken met de Randstad kun je de Surinaamse afhaalzaken en restaurants op één hand tellen.

Daarnaast is er geen enkele Surinaamse zaak die brengt wat Papa Su te bieden heeft. Om op de hoogte te blijven van het wisselmenu check dan hieronder de social media kanalen.

Surinaamse boot

FitChef Family

Hét gezonde familiekookboek!

Bestel hier