Project Description

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Tijd

60-90 min

Keuken

Aziatisch

Difficulty

Gevorderd

SOCIAL

de.thuis.chef

Bavette steak met chimichurry, groene asperges, gepofte aardappel en zure room

Oeffff, dit is een van onze favoriete gerechten in de lente of zomer! BBQ aan, een fris biertje erbij en lekker tot de late uurtjes buiten zitten! Dit gerecht is afgeleid van de Zuid-Amerikaanse keuken mede door onze overheerlijke chimmichurri!

FitChef

WIL JIJ OOK EEN GEZOND FAMILIEKOOKBOEK?

KLIK HIER VOOR GEZONDE RECEPTEN!

Argentinië  en Uruguay staan bekend om haar overheerlijke vleesgerechten met daarbij de welbekende frispittige salsa genaamd ‘chimichurri‘!

Chimichurri

In Argentinië noemen ze de chimichurri een “aliño” oftewel een salsa. Je doet eigenlijk niets meer dan het fijnhakken van diverse ingrediënten. De basis van onze salsa is; olijfolie, knoflook, rode peper, peterselie, koriander en limoen. Met hierbij nog enkele toevoegingen zoals oregano en bieslook.

De salsa is overheerlijk bij allerlei soorten gegrild vlees, maar daarnaast ook fantastisch met gegrilde vis, garnalen, kip of lamskarbonade! Daarnaast is het heerlijk om te mengen met boter voor een heerlijke kruideboter of met mayonaise voor een kruidige BBQ saus.

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 600-800 gr Black Angus Bavette
  • 500 gr kruimige aardappelen
  • Aluminiumfolie

  • Groene asperges
  • Grof zeezout

  • Olijfolie

  • Rozemarijn

  • Verse zwarte peper

  • Zure room

  • chimmichurri (± 1 liter)

    • grof zeezout
    • 1 bosje koriander
    • 6 grote tomaten
    • 1 bosje krulpeterselie
    • 1 bosje bieslook
    • 10 tenen knoflook
    • 2 el oregano
    • 3 tl suiker
    • ±200 ml olijfolie
    • 3 el natuurazijn
    • 3 rode pepers (zaadjes eruit)
    • 3 limoenen (zest en sap)
BEREIDINGSWIJZE
  • Wanneer je een sous vide oven, stick of bad hebt kun je de meest malse bavette bereiden.

    • Stel de sous vide in op 52 graden voor medium rare bavette.
    • Controleer de bavette op zenen en oneffenheden. Snijd deze weg voor het sous vide garen.
    • Bestrooi de bavette royaal met zout en peper aan beide zijdes. Stop ze in vacuümzakken en schenk er nog wat olijfolie in samen met een takje rozemarijn en oregano. Trek vacuüm en gaar minstens 2 uur sous vide.
  • Wanneer je geen sous-vide bad hebt dan zullen we hieronder uitleggen hoe je de perfecte bavette op de BBQ kunt bereiden!
  • Voor de aardappels:

    • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    • Leg voor de aardappelen aluminiumfolie klaar.
    • Maak de aardappelen schoon en dep droog.
    • Bestrooi deze met zout en wat rozemarijn en pak ze in met het aluminiumfolie.
    • Rooster de aardappelen 1 uur in de oven.
  • Voor de chimichurri salsa

    • Kruis de tomaten door ze licht in te snijden aan de onderzijde en dompel deze 10-20 seconde in kokend water. Vanuit het kokende water plaats je deze direct in ijswater. Nu kun je eenvoudig het vel van de tomaat verwijderen. Verwijder ook het vruchtvlees en snijd de tomaat in brunoise blokjes.
    • Haal de blaadjes van de verse oregano en leg apart.
    • Verwijder de zaden uit de pepers en snijd de pepers ragfijn
    • Snijd de peterselie fijn en leg deze in een theedoek. Draai de theedoek tot een bal en spoel de peterselie onder koud water uit, knijp in de doek voor ongeveer 1 minuut waarna je het water uitzet en de peterselie uitwringt tot deze weer droog is.
    • Snijd de knoflook ragfijn
    • Meng alle ingrediënten bij elkaar inclusief suiker, zout en peper en voeg hieraan toe de azijn en olijfolie tot de olijfolie ±1 cm boven het mengsel staat. Dit zorgt voor conservering van de chimichurri!
  • Voor de sous-vide bavette op de bbq

    • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is wanneer je het gaat grillen (minstens 1 uur uit de koelkast of direct uit het sous-vide bad)
    • Zet de bbq op 220℃ en gril de bavette 2,5 minuut per zijde
    • Laat de bavette minstens 5 minuten rusten in aluminiumfolie voor je deze aansnijd
  • Voor de bavette zonder voorgaring

    • Zorg dat de bavette op kamertemperatuur is
    • Gril de bavette 3 minuten per zijde op 220℃
    • Plaats de bavette op de minst hete plek van de bbq en laat deze nog enkele minuten doorgaren tot deze een kerntemperatuur heeft van 52-54℃ voor medium rare. Laat de bavette 5-8 minuten rusten in aluminium folie.
  • Snijd van de groene asperges het kontje eraf en marineer met olijfolie, peper en zout. Gril de asperges op hoge temperatuur in de BBQ  ±1 minuut aan beide zijdes. Serveer direct uit zodat ze rokerig en knapperig zijn en om te voorkomen dat de asperges gaan hangen.
  • Meng de zure room samen met fijngesneden bieslook en voeg deze pas tijdens het uitserveren toe in de ingesneden aardappel.

NOTITIE