Project Description

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

TIJD

50 min

KEUKEN

Mediteraans

DIFFICULTY

Makkelijk

SOCIAL

de.thuis.chef

Burrata met bloedsinaasappel, korianderzaad en lavendelolie.

Een van onze favoriete kookboeken is en blijft ‘Nopi’ van Yotam Ottolenghi! Regelmatig zullen jullie recepten tegenkomen die afkomstig zijn uit een van zijn kookboeken. Nopi is een restaurant van Ottolenghi, gevestigd in Londen. En wij weten dat er talloze gasten speciaal voor dit gerecht terug naar Nopi gaan.

Wees voorbereid, want de smaakcombinaties die Yotam in zijn gerechten combineert, liegen er niet om! Lekker fris dankzij de citrusvruchten, geurig dankzij de lavendel en boterzacht door de burrata. Ultiem lekker wanneer je op een Mediterrane zomeravond laat gaat tafelen!

FitChef

WIL JIJ OOK EEN GEZOND FAMILIEKOOKBOEK?

KLIK HIER VOOR GEZONDE RECEPTEN!

Burrata, oorspronkelijk afkomstig uit Apulië, een regio in Zuidoost-Italië.

Burrata wat in het Italiaans ‘beboterd’ betekent, is een zachte en verse kaas van room en mozzarella. Van buiten is het pure mozzarella en van binnen een combinatie mozzarella en room. Hierdoor krijgt de kaas een zeer zachte en romige smaak.

Lavendel

Lavendel heeft in Nederland een zeer ondergewaardeerde positie. Iedereen kent de geurige paarse bloemetjes uit de tuin. Maar zeer weinig mensen gebruiken lavendel in de keuken. Het kruid wordt in Frankrijk nog zeer regelmatig gebruikt, maar verder zie je lavendel zelden in de Europese keukens.

Lavendel in de keuken

De smaak van lavendel is het beste te omschrijven als fris, licht zoetig, maar ook bitter. Van de lavendelplant zijn zowel de bloemetjes als het blad te gebruiken, en zijn zowel vers als gedroogd te gebruiken. Lavendel heeft net als rozenwater een krachtige geur en kan daarom (te) snel overheersend worden. Gebruik daarom altijd gematigde hoeveelheden tijdens de bereidingen. De lavendelbloemen zijn geschikt en heerlijk bij zoete gerechten, terwijl de bladeren veelal worden gebruikt in salades.

INGREDIËNTEN

Voor 8 personen

  • 4 el olijfolie

  • 3 tl heldere vloeibare honing

  • 1 ½ tl gedroogde lavendel

  • 1 kleine knoflook geperst

  • 1 el geroosterd korianderzaad

  • 4 bloedsinaasappels

  • 8 burrata bollen

  • 10 gr basilicum

  • grof zeezout

BEREIDINGSWIJZE
  • Doe de olie in een kleine pan met de honing, lavendel, knoflook en 1,5 tl zout. Breng op halfhoog tot laag vuur tegen de kook en neem de pan direct van het vuur. Roer goed en zet opzij tot de saus koud is. Roer nu de korianderzaadjes erdoor.

  • Snijd met een kartelmes aan beide kanten een schijfje van de bloedsinaasappel. Snijd de oranje schil en het witte vlies er rondom vanaf. Snijd de sinaasappels overdwars in 8 plakken van 1cm dikte en verwijder de pitten.

  • Verdeel de sinaasappelplakken overlappend van elkaar over de borden en leg er een burratabol naast. Schep de lavendelolie met korianderzaad over de kaas en sinaasappel en garneer met basilicumblaadjes.

NOTES