Project Description

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

TIJD

50 min

KEUKEN

Frans

NIVEAU

Gevorderd

SOCIAL

de.thuis.chef

Coquilles Saint Jacques

Vanaf de Romeinse tijd staat de Sint-Jakobsschelp als symbool voor vruchtbaarheid en wedergeboorte. Denk hierbij aan het meesterwerk van Sandro Botticello ‘De wedergeboorte van Venus’, waar de Sint-Jakobsschelp een podium vormt voor de godin Venus.

Vanaf september tot ongeveer maart worden de Sint-Jakobsschelpen aangeleverd. Maar het echte topseizoen is in februari/maart. In deze maanden zal je de lekkerste coquilles op de markt vinden.

FitChef

WIL JIJ OOK EEN GEZOND FAMILIEKOOKBOEK?

KLIK HIER VOOR GEZONDE RECEPTEN!

Vanaf de Romeinse tijd staat de Sint-Jakobsschelp als symbool voor vruchtbaarheid en wedergeboorte. Denk hierbij aan het meesterwerk van Sandro Botticello ‘De wedergeboorte van Venus’, waar de Sint-Jakobsschelp een podium vormt voor de godin Venus.

Delicate smaakexplosie

Het gerecht wat wij hebben samengesteld is ontstaan door verschillende smaakcombinaties. Het zachte en romige van de coquille, samen met het zoute en krokante van de pancetta, het aardse van de pastinaak en de frisheid van de citrusvruchten. De frisse créme van avocado en de scherpte van de shisho purple maken het gerecht helemaal compleet!

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 8 Sint-Jakobsschelpen
  • Voor de pastinaakcréme

    • 4 pastinaak
    • 2 dl room
    • 1 dl groentebouillon
    • 2 takjes tijm
    • witte peper + zout
  • Voor de citrusdressing

    • 1 sinaasappel
    • 1 limoen
    • 1 el mosterd
    • 1 el honing
    • 1 el olijfolie
    • zout + peper
  • Voor de pancetta / panko crumble

    • 100 gram pancetta (dunne plakjes)
    • bakpapier
    • panko snippers
  • Voor de avocado crème

    • 2 rijpe avocado’s
    • 1 limoen + zest
    • 50 ml olijfolie
    • 1 gesnipperd sjalotje
    • 1 el poedersuiker
    • zout + peper
  • Koppert Cress ‘shisho purple’
BEREIDINGSWIJZE
  • Voor de avocado créme

    • Maak de avocado schoon en laat deze marineren in de olijfolie.
    • Voeg na ongeveer 30 minuten het sap van de limoen, het zeste, zout, peper, poedersuiker en de fijngesnipperde sjalotjes toe.
    • Laat dit een halve dag in de koelkast staan en pureer daarna alles samen tot een créme.
    • Doe de créme in een spuitzak en bewaar tot je het gerecht gaat opmaken.
  • Voor de citrusdressing

    • Rasp de citrusvruchten en leg de zeste apart.
    • Snijd de vruchten doormidden en verwijder pitjes
    • Verwarm de citrussappen samen met de honing en breng aan de kook. Wanneer het aan de kook is draai je het vuur laag en laat je het een beetje inkoken.
    • Wanneer de citrussappen zijn afgekoeld kun je de dressing afmaken
    • Klop in een mengkom de mosterd samen met de honing los, voeg het citrusmengsel toe, de olijfolie, het zeste, zout en peper en roer het geheel tot een lekkere dressing
  • Voor de pancetta crumble

    • Verwarm de oven voor op 100 graden hete lucht
    • Verdeel de plakjes pancetta op het bakpapier en plaats deze voor ongeveer 10 minuten in de oven
    • Controleer of de pancetta goed droog en krokant is en laat deze uitlekken op keukenpapier
    • Maak de crumble door de pancetta licht te stampen in een vijzel of met de hand
    • Vermeng de pancetta samen met de panko snippers
  • Voor de pastinaak crème

    • Schil de pastinaak en snijd deze in stukjes.
    • Breng de bouillon en room aan de kook en voeg de pastinaak, tijmblaadjes en een snufje witte peper + zout toe.
    • Pureer de pastinaak met een klein beetje kookvocht in de blender tot een zachte egale crème en proef of deze op gewenste smaak is.
  • Voor de coquilles

    • Zorg voor verse Sint-Jakobsschelpen
    • Om de schelp te openen, houd je de schelp vast met de platte kant naar boven.
    • Wrik met een kort, buigzaam mes kort tussen beide schelphelften om een kleine opening te creëren.
    • Daarna snijd je met het mes langs de bovenzijde van de platte kant van de schelp om de sluitspier door te snijden.
    • Snijd dan aan de onderzijde onder de grijze massa en de witte spiermassa door om het coquille uit zijn schelp te krijgen.
    • Verwijder voorzichtig het vliesje, het oranje koraal en de grijze massa van de witte spier en verwijder eventuele oneffenheden.
    • Dep de coquille droog met keukenpapier en laat deze niet te lang liggen voor bereiding.
    • Verhit in een pan olijfolie en bak ze op middelhoog vuur de coquilles tot deze mooi karamelliseren.
  • Het bord opmaken

    • Schep 1 eetlepel pastinaak crème op het bord en veeg deze in een beweging uit.
    • Leg de gewassen Sint-Jakobsschelp aan het uiteinde van de pastinaak crème en plaats de gebakken coquilles hierin
    • Spuit dotjes avocado op verschillende plekken op het bord
    • Plaats de pancetta crumble op verschillende plekken op het bord
    • Doe dit eveneens met de citrusdressing
    • Maak het bordje af met de purple shiso
NOTITIE

Natuurlijk ben jij als thuis kok volledig vrij om dit recept naar eigen smaak te bereiden. Okonomi betekend ‘wat je maar wilt’. Dus ben jij vegetarisch, vegan of allergisch voor één of meerdere ingrediënten van ons recept? Pas gerust het recept aan en laat ons weten hoe jouw Okonomiyaki uit de test kwam door te mailen naar info@dethuischef.nl!