Project Description

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

CHEF

Ruben Nikijuluw

Keuken

Aziatisch

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

SOCIAL

de.thuis.chef

De hartige pannenkoek van Japan

Okonomiyaki is een populair en bekend Japans gerecht. Het is een hartige pannenkoek die met diverse ingrediënten gevuld kan worden. Letterlijk vertaald betekend okonomi ‘wat je maar wilt’ en yaki ‘gegrild of gebakken’. Wat wel belangrijk is, is dat je even langs de toko gaat voordat je ons recept wilt gaan maken. Veel van de ingrediënten zijn namelijk niet zomaar in de supermarkt te verkrijgen.

De basis van de hartige pannenkoek is vaak kool, bloem, ei en tempura vlokken. De toppings verschillen van buikspek tot octopus, kip, garnalen of andere zeevruchten. Wij hebben naast de onmisbare ingrediënten van de toko, gewoon onze koelkast open getrokken en gekeken welke left-overs wij nog in huis hadden.

FitChef

WIL JIJ OOK EEN GEZOND FAMILIEKOOKBOEK?

KLIK HIER VOOR GEZONDE RECEPTEN!

Osaka wordt ook wel gezien als de culinaire hoofdstad van Japan! Onder de Japanners wordt Osaka ook wel aangeduid als ‘Kuidaore’ wat ongeveer betekend ‘eten tot je erbij neervalt’. Het woord ‘kuidaore’ zul je veel zien wanneer je op de hotspots van Osaka een hapje wilt gaan eten!

Hoe is het gerecht ontstaan?

Voor zover wij weten dateert de Okonomiyaki uit de 17e eeuw. Het gerecht werd geserveerd op boeddhistische feesten en ceremonies onder de naam Funoyaki. Dit was een zoetere variant als de hedendaagse Okonomiyaki.

Na de bombardementen van Hiroshima en Nagasaki heerste er schaarste in de levensmiddelen van Japan. De rijst werd zo schaars dat de bevolking op zoek moest gaan naar meer eenvoudige oplossingen. De ‘eenvoudige’ Okonomiyaki pannenkoek werd populair en heeft sindsdien een plek veroverd in de Japanse keuken.

INFO
  • Keuken: Japans
  • Voorbereiding: 25 min
  • Kooktijd: 20 min
  • Totale bereidingstijd: 45 min
  • Calorieën: 1578

  • Vet: 75g
  • Koolhydraten: 324g
  • Proteïne: 62g

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 2 el sojaolie
  • 3 eieren

  • 140 gr bloem

  • 170 gram Chinese kool
  • 1 bosje choy sum
  • 3 stuks bosui
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gr garnalen
  • 2 el sojasaus
  • 20 gr ingelegde gember
  • 250 gr Dashi bouillon
  • 10 cm geraspte Nagaimo (Chinese Yam)
  • 10 tl Aonori (gedroogde zeewier poeder)

  • Kewpie mayonaise

  • Bonito flakes (gedroogde tonijn vlokken)

  • Okonomiyaki saus:

    • 4 el ketchup
    • 3½ el Worchestersaus
    • 2 el oestersaus
    • 1½ el suiker
BEREIDINGSWIJZE
  • Schil, was en rasp de Nagaimo
  • Verhit alle ingrediënten van de saus in een pannetje tot de suiker is opgelost, zet apart.
  • Was de bosuien en choy sum en kool, snijd de kool in kleine stukjes van ongeveer 1 cm. Snijd de bosuien en choy sum in smalle reepjes.
  • Was de garnalen, dep deze droog en snijd fijn.

  • Bereid de Dashi bouillon volgens verpakking
  • Mix de bloem en bakpoeder door de dashi tot een glad beslag.
  • Roer ook de geraspte Nagaimo door het beslag.
  • Voeg het ei en de sojasaus toe en mix alles goed.

  • Meng nu de kool, choy sum, bosui en de fijngehakte garnalen door het beslag.
  • Doe een bakpan op het vuur zet deze op half hoog vuur. Laat de pan heet worden en voeg 2 el sojaolie toe.
  • Giet één grote schep beslag in de pan tot deze een omvang heeft van ongeveer Ø15 cm. Bak goudbruin in ongeveer 5 minuten en draai de pannenkoek om.
  • Wanneer de Okonomiyaki aan beide kanten goudbruin is, plaats je deze op een bord. Bestrijk de hartige pannenkoek met de okonomiyaki saus en garneer daarna met kewpie mayonaise.
  • Garneer de Okonomiyaki af met de Bonito flakes en Aonori en serveer de heerlijke pannenkoekjes aan je gasten!
  • 板抱きます ita dakimasu (eet smakelijk)
NOTITIE

Natuurlijk ben jij als thuis kok volledig vrij om dit recept naar eigen smaak te bereiden. Okonomi betekend ‘wat je maar wilt’. Dus ben jij vegetarisch, vegan of allergisch voor één of meerdere ingrediënten van ons recept? Pas gerust het recept aan en laat ons weten hoe jouw Okonomiyaki uit de test kwam door te mailen naar info@dethuischef.nl!