Project Description

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

CHEF

Ruben Nikijuluw

Keuken

Aziatisch

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

SOCIAL

de.thuis.chef

Yotam’s knolselderijpuree met pittige bloemkool en spiegelei

Dit gerecht van Yotam Ottolenghi is een van onze favoriete vegetarische gerechten dankzij haar pure smaken uit Noord Afrika. Ras el hanout is een Noord-Afrikaanse mix van kruiden en specerijen die zowel zoete als scherpe tinten bevat. De specerijenmix kun je eenvoudig zelf maken, maar is ook verkrijgbaar in vrijwel elke supermarkt. Wij kiezen er voor om de Ras el hanout zelf te maken. Over het algemeen bevat het mengsel in ieder geval; kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, gember, piment en zwarte peper. In ons geval voegen wij extra kaneel toe om het gerecht extra kracht te geven.

FitChef

WIL JIJ OOK EEN GEZOND FAMILIEKOOKBOEK?

KLIK HIER VOOR GEZONDE RECEPTEN!

In Noord-Afrika en het Midden-Oosten zie je veelal verschillende soorten hummus. Wij kiezen er dit maal voor om in plaats van humus een knolselderijpuree te maken. Dit gerecht kan als een soort meze (klein voorgerecht) worden uitgeserveerd. Maar is ook te bereiden met Libanees brood of een pita tijdens de lunch.

De knolselderijpuree kun je zowel warm als op kamertemperatuur meegeven. Wanneer je deze van tevoren maakt is het belangrijk dat je de puree goed afdekt met folie zodat er geen vel op de puree komt. Zorg er daarnaast voor dat de puree ruim van tevoren uit de koelkast wordt gehaald zodat deze op kamertemperatuur wordt geserveerd.

INGREDIENTS
  • Knolselderijpuree:

    • 60ml olijfolie
    • 3 tenen knoflook
    • 2 laurierbladeren
    • 1 grote knolselderij (geschild en in blokjes van 2cm)
    • 1 witte ui (grof gehakt, 150gr)
    • 500ml groentebouillon
    • 2el tahinpasta (sesampasta)
    • 2 el limoensap
    • ½ tl komijnzaad
    • ½ tl korianderzaad
    • 1 tl gerookte paprikapoeder
    • zeezout + zwarte peper
  • Pittige bloemkool:

    • 2 el olijfolie
    • 1 grote witte ui (in ringetjes)
    • 3 tenen knoflook
    • 2 tl ras el hanout
    • 1 bloemkool (grof geraspt)
    • 2 el geraspte limoenschil (zo fijn mogelijk)
    • 100 gr amandelen (geroosterd en fijngehakt)
    • 50 gr peterselie
  • 6 kleine eieren
  • 20 gr granaatappel
  • 3.4g Fusce a orci vel purus rhoncus

Bereidingswijze
  • Voor de knolselderijpuree begin je met het opzetten van een pan met hierin 60ml olijfolie. Wanneer de pan heet is voeg je de grof gehakte uien toe tot deze glazig en licht beginnen te karamelliseren.

  • Voeg de laurierbladeren en knoflook toe en bak ongeveer 1 minuut voor je de blokjes knol in de pan doet. Bak deze, regelmatig omscheppend, in ongeveer 10 minuten goudbruin. Voeg nu de bouillon toe en stoof de knolselderij ongeveer een kwartier.

  • Wanneer je met een mes eenvoudig door de knol heen kan prikken verwijder je de pan van het vuur. Verwijder de laurierbladeren en giet de groente in een keukenmachine of blender. Tijdens het pureren voeg je de kruiden en het limoensap toe. Voeg naar smaak zout en peper toe en zet de puree opzij.

  • Voor de pittige bloemkool zetten wij een sauteer pan op het fornuis op half hoog vuur. Wanneer de pan heet is voegen wij de uien toe en bakken wij deze in 5 minuten glazig. Hierna voegen wij de knoflook en de ras el hanout toe en roerbakken wij deze ongeveer 1 tot 2 minuten.

  • Voeg hierna 100 ml koud water toe en roer alles nog een minuut of 2 door elkaar, voor je de pan van het vuur haalt.  Nu voegen we de geraspte bloemkool, de schil van de limoen, de fijngehakte amandelen, een snuf zout en de helft van de fijngesneden peterselie toe. Laat dit afkoelen.

  • Verdeel voor het opdienen de borden op met onderop de knolselderijpuree. Besprenkel de puree met een paar druppels olijfolie, de bloemkoolpuree en bestrooi met de overgebleven peterselie, het gerookte paprikapoeder en wat granaatappel .

  • Vlak voor het opdienen gaan we de spiegeleieren krokant bakken. Laat de koekenpan goed warm worden en voeg de olijfolie toe. Bak de eieren in ongeveer 1 minuut krokant maar zorg dat de dooier lopend blijft. Voeg een snufje zout en versgemalen peper toe en serveer het eitje op de puree en bloemkool.

  • Eet smakelijk!
NOTITIE

Als extra toevoeging voor het gerecht raden wij aan om kikkererwten te poffen in de oven. Laat de kikkererwten uitlekken en verwarm de oven op 200 graden.

Voeg bij de kikkererwten gerookt paprikapoeder, olijfolie en grof zeezout toe en meng goed door elkaar. Pof de kikkererwten krokant in ongeveer 20 minuten.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie