Project Description

Hertensukade met aardappelmousseline, wortels, asperges en een wildjus

Van alle wildsoorten is hert een van de meest toegankelijke voor de nieuwkomers. Hert is het beste te vergelijken met rund en heeft geen wildsmaak zoals haas of konijn. Daarnaast kun je hert op veel manieren bereiden met als voorbeeld, de hertenbiefstuk, hertsukade, hertenragout of een lekkere wildstoof.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

TIJD

5 uur

KEUKEN

Wild

NIVEAU

Gemiddeld

SOCIAL

de.thuis.chef

FitChef

WIL JIJ OOK EEN GEZOND FAMILIEKOOKBOEK?

KLIK HIER VOOR GEZONDE RECEPTEN!

Waarom hertensukade terrein wint ten opzichte van de rundersukade

Gekenmerkt door de zenen die dwars door de sukadelap lopen, is de sukadelap een populair stuk vlees. Normaliter gebruik je veelal de rundersukade en gebruik je die meestal voor stoofschotels. Alhoewel je de grote zeen kunt verwijderen, om zo een kortere bereidingstijd te hanteren. Wanneer je de hertensukade rustig stooft, zal de zeen zacht en doorzichtig worden. Heerlijk mals vlees wat goed past bij een stevige wildjus en een glas rode wijn!

Heb je liever toch rund? Bekijk dan hier een van onze overige recepten!

Hoe is het gerecht ontstaan?

Tijdens de corona tijd zijn de groothandels ook open voor particulieren. Je kunt dus gewoon met een dagpas naar de Hanos of Sligro. Omdat wij rond kerst en sinterklaas graag gerechten uit het seizoen willen bereiden, viel ons oog op de wild afdeling.

Na wikken en wegen hebben we besloten om in plaats van fazant, hert te gaan gebruiken. In ons hoofd bedachten we bijpassende ingrediënten en een bereidingswijze.

Jus van peperkoek

Wat altijd goed samen gaat met wild, is een stevige jus. Die kan verschillende ingrediënten bevatten zoals pure chocolade of peperkoek. Wij hebben in dit geval gekozen voor een dikke ingekookte jus met peperkoek.

Peperkoek zorgt dankzij de kruiden voor een krachtige smaak en zorgt voor binding. Samen met jeneverbessen, laurier, kruidnagel, steranijs en een goede fles port, vormt het de basis van onze wildjus.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 600 gr hertensukade
  • Voor de wildjus

    • 4 jeneverbessen
    • 3 plakken peperkoek naturel
    • 4 laurierblaadjes
    • 2 kruidnagels
    • 2 steranijs
    • 2 runderbouillon blokjes
    • 1 bleekselderij
    • 2 wortels
    • 1 prei
    • 1 grote ui
    • tijm
    • rozemarijn
    • 250 ml rode wijn of port
    • 1 liter wildfond (indien niet verkrijgbaar 1 liter runderbouillon)
  • 6 winterwortels
  • 1 pakje groene asperges
  • De aardappel mousseline

    • 400 gr kruimige aardappelen
    • 150 ml melk
    • 80 gr boter
    • zout + cayenne peper
    • 1 tl nootmuskaat
    • scheutje olijfolie

Bereidingswijze

  • Maak eerst de hertensukade schoon en verwijder daarna het vlies. Snijd vervolgens de sukade in mooie medaillons.
  • Verwarm boter in de pan en bak de hertensukade rondom bruin. Verwijder deze uit de pan en leg apart.
  • Was en snijd de wups (keukentaal voor wortel, ui, prei, selderij) in grove stukken. Voeg de groenten en kruiden toe in de pan en bak deze enkele minuten rondom aan.
  • Wanneer de groentes lekker geuren en aangebakken zijn, voeg je de wildfond toe. De bouillon blokjes en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de hertensukade voorzichtig toe in de pan en stoof het geheel 3,5 tot 4 uur op laag vuur en de deksel op de pan.
  • Proef of de hertensukade zacht en mals is en verwijder deze daarna uit de pan. Evenals de groentes en kruiden zodat alleen het vocht in de pan overblijft.
  • Kook de jus in tot de kookbubbels aangeven dat de saus dikker wordt en voeg dan de peperkoekkruimels toe aan de jus. Blijf goed opletten tot de jus op de juiste dikte is en zet vervolgens het vuur uit wanneer je tevreden bent.

  • Was en schil als eerste de winterwortels en snijd deze vervolgens in kleine ronde stukjes. Blancheer de wortels 1 tot 2 minuten en bak deze voor het uitserveren in de roomboter gaar.

  • De aardappelmousseline

    • Begin met het schillen van de aardappelen
    • Snijd deze vervolgens in grove stukken en voeg toe in kokend water
    • Wanneer de aardappelen gaar zijn verwijder je het vocht uit de pan. En bak de aardappelen 1 á 2 minuten droog in de pan.
    • Haal je pan van de hittebron en stamp de aardappelen fijn.
    • Druk de aardappel door een fijne bolzeef en voeg dan de melk, boter, zout, peper en nootmuskaat toe.
    • Roer tot slot het geheel tot een gladde massa.
  • Snijd de asperges in 3 delen en blancheer deze 1/2 minuut. Vervolgens bak je deze in de olijfolie met grove zout en peper mooi bruin.
  • Tot slot verwarm je de sukade weer in de jus en draai deze voorzichtig om met een knijptang. Je wilt namelijk dat de sukade medaillons mooi heel blijven!
NOTITIE

Bekijk hier de heerlijke wijnen van Gall&Gall die goed bij wild gaan!

En vindt hier een van onze andere lekkere recepten!