Project Description

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

TIJD

25 min

KEUKEN

Italiaans

NIVEAU

Gemakkelijk

SOCIAL

de.thuis.chef

Spaghetti op de wijze van de kolenbranders

Maar weinig mensen bereiden de spaghetti carbonara op de originele, authentieke manier. Daarom willen wij graag het fabeltje dat spaghetti carbonara met room wordt gemaakt, de wereld uit helpen! De klassieke carbonara wordt namelijk maar met enkele ingrediënten bereid.

 

FitChef

WIL JIJ OOK EEN GEZOND FAMILIEKOOKBOEK?

KLIK HIER VOOR GEZONDE RECEPTEN!

Oorspronkelijk komt de spaghetti carbonara uit de regio Lazio. Maar tegenwoordig vindt je het gerecht door heel Italië en zelfs vrijwel overal in de wereld. Van Noord-Amerika tot in het verre Oosten heeft spaghetti carbonara een plek op de menukaart veroverd.

Hoe is het gerecht ontstaan?

Het gerucht gaat rond dat de pasta carbonara voornamelijk werd gegeten door de mensen uit de lagere klasse. De kolenbranders aten de pasta tijdens hun pauze in de mijnen om zo weer voldoende energie op te doen voor het restant van een lange werkdag. En vandaar de naam ‘carbonara’. Daarnaast zijn de ingrediënten goedkoop en kent het maar weinig componenten. Oorspronkelijk werd het gerecht gemaakt met buikspek (pancetta) of wangspek (guanciale), pecorino, eieren en zwarte peper.

INGREDIËNTEN

Voor 2 personen

  • 300 gr spaghetti
  • 3 eieren

  • 150 gr guanciale of pancetta
  • 200 gr Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zout
BEREIDINGSWIJZE
  • Voor de spaghetti:

    • Breng in een grote pan ruim water aan de kook en voeg hier ruim zout aan toe.
    • Wanneer het water het kookpunt heeft bereikt, dan voeg je de spaghetti toe en kook je deze al dente af volgens verpakking.
  • Snijd het vlees in kleine blokjes en bak deze in een pan met wat olijfolie krokant. Je kunt bij overtallig vet best wat uit de pan verwijderen maar het is essentieel dat er vet in de pan blijft! Dit zorgt namelijk voor de smaak in de carbonara.

  • Klop 2 eieren en 1 eigeel los van elkaar en voeg hier 2/3 van de Parmezaanse kaas en versgemalen peper doorheen. Klop niet te lang door want het gaat er vooral om dat het eiwit en eigeel goed door elkaar heen worden vermengd.

  • De spaghetti afmaken:

    • Wanneer de spaghetti al dente is, dan giet je deze af en bewaar je nog een beetje van het kookvocht voor de binding van de saus.
    • Voeg de spaghetti met een klein beetje kookvocht toe aan de pan met spek en haal deze van het vuur.
    • Wacht 30 tot 50 seconde voordat je het eimengsel toevoegt om te voorkomen dat je spaghetti roerei krijgt.
    • Wanneer je het eimengsel toevoegt roer je direct de spaghetti en het eimengsel door tot de spaghetti een mooie coating krijgt.
  • Tijdens het uitserveren voeg je het overige deel kaas en nog wat versgemalen peper toe aan de spaghetti.
  • Buen appetito
OPTIONEEL

Wij vinden het lekker om zo nu en dan uien, knoflook en peterselie toe te voegen aan het recept. Gewoon omdat je dan net wat extra voedingsstoffen binnenkrijgt en het de pasta ten goede komt.