Project Description

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

TIJD

60 min

Keuken

Fusion

Difficulty

Gemiddeld

SOCIAL

de.thuis.chef

Geroosterde aubergine met zwarte knoflook, pijnboompitten en basilicum

Wanneer je denkt alles gedaan te hebben met een aubergine, dan komen wij weer met een nieuw ingrediënt, genaamd zwarte knoflook!

FitChef

WIL JIJ OOK EEN GEZOND FAMILIEKOOKBOEK?

KLIK HIER VOOR GEZONDE RECEPTEN!

Zwarte knoflook begint zijn leven als een normale witte knoflook, maar dankzij een natuurlijk verwarmingsproces veranderen ze in iets totaal anders. Door het verwarmingsproces worden de natuurlijke suikers in aminozuren omgezet. Met als resultaat een verslavende mildheid en een volle gefermenteerde smaak! De smaak is zachter, zoeter en zouter. De look teentjes zelf zijn plakkeriger dan de witte variant. Daarnaast schijnt het zo te zijn dat je geen stinkadem krijgt van zwarte knoflook. Dus nog een speciale tip van ons, verras je date met dit gerecht zonder dat er vervelende consequenties aan zitten!😜

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 5 aubergines

  • 120 ml olijfolie + extra tijdens serveren

  • 150 gr naturel yoghurt

  • 10 gr basilicum

  • 20 gr pijnboompitten, geroosterd, grof zeezout + zwarte peper

  • Zwarte knoflookdressing

    • 50 gr gepelde zwarte-knoflooktenen
    • 1½  tl harissa
    • 1 tl granaatappelmelasse
    • 1 tl suikermelasse of granaatappelmelasse (kijken naar mogelijkheden anders aanpassen naar wens)
    • 2½ el citroensap
    • ½ tl chilivlokken
    • ½ tl cacaopoeder
    • 50 ml olijfolie
BEREIDINGSWIJZE
  • Verhit de oven tot 220 graden

  • Voor de aubergine:

    • Snijd elke aubergine overlangs doormidden en dan elke helft overdwars.
    • Snijd elk stuk in parten van circa 3 cm breed en 10cm lang en doe ze in een grote ovenschaal met olijfolie, 1 eetlepel zeezout en royaal versgemalen zwarte peper.
    • Meng alles goed en verdeel de stukken aubergine met het vel onder over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Maak de platen niet overvol en rooster de aubergines circa 40 minuten in de oven tot ze heel gaar en goudbruin zijn.
    • Haal de bakplaten uit de oven en laat de aubergines afkoelen.
  • Doe alle ingrediënten voor de dressing met een snuf zout in de keukenmachine (kleine bij voorkeur). Mix het geheel circa 2 minuten tot het een mooie gladde puree is.

  • Voor het uitserveren:

    • Plaats de aubergines in een grote mengkom.
    • Voeg de knoflookdressing toe en meng alles heel rustig met de hand. De aubergines moeten met de dressing bedekt worden zonder volledig uit elkaar te vallen.
    • Laat ze, als er genoeg tijd voor is een uur trekken.
    • Spreid de yoghurt uit op een groot bord en schik de aubergineparten erop.
    • Bestrooi met basilicumblaadjes en pijnboompitten.
    • Sprenkel nog wat olijfolie tijdens het uitserveren.

NOTITIE

Ook heerlijk op een snee geroosterd zuurdesembrood of een pitabroodje!