Project Description

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

TIJD

30 min

KEUKEN

Italiaans

NIVEAU

Eenvoudig

SOCIAL

de.thuis.chef

Een heerlijk Italiaans voorgerecht

Vitello tonnato is een klassiek Italiaans gerecht gemaakt van dungesneden kalfsvlees, samen met een romige tonijnmayonaise. Naar onze mening is dit een van de lekkerste gerechten om als voorgerecht uit te serveren.

FitChef

WIL JIJ OOK EEN GEZOND FAMILIEKOOKBOEK?

KLIK HIER VOOR GEZONDE RECEPTEN!

Vitello wat ‘kalf’ betekent en tonnato wat ‘tonijn’ betekent, is een van onze favoriete gerechten uit de Italiaanse keuken. Samen met wat pittige rucola en krokante kappertjes is het een heerlijk maar simpel gerecht. Bovendien is het eenvoudig uit te breiden met bijvoorbeeld zongedroogde tomaten en wat pijnboompitten.

Hoe is het gerecht ontstaan?

Alle onderzoeken naar de oorsprong van dit klassieke Italiaanse gerecht leiden naar Noord-Italië. En om het nog verder uit te vergroten, naar de regio Piëmont in het noordwesten van Italië. De eerste die schreef over dit gerecht was Pellegrino Artusi in de late 19e eeuw. Hij schreef over gekookt en dungesneden kalfsvlees, overgoten met een romige saus van ansjovis. Daarnaast werd de ansjovis gepekeld en werd de vis ook nog eens langer houdbaar.

Onze variant

Echter heeft niet iedereen tijd of zin heeft om een mooie kalfsmuis zelf te bereiden. Daarom kiezen wij voor een goede kalfsfricandeau van de keurslager. Heerlijk dungesneden kalfsvlees met een lekker gegrild en gepeperd randje eraan.

Daarnaast frituren wij onze kappertjes en pastinaak om een extra krokante bite mee te geven in het gerecht. De kappertjes zijn minder zuur en geven een lekkere zoute bite af, terwijl de pastinaak een krokante aardse en zoete smaak afgeeft.

De tonijnmayo maken wij enkel van ansjovis, tonijn uit blik, kappertjes, mayonaise, zout en peper.

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 16 plakken kalfsfricandeau
  • Voor de tonijnmayonaise

    • 160 gr tonijn in olie
    • 2 el kappertjes
    • 5 el mayonaise
    • zout + peper
    • keukenmachine of staafmixer
  • rucola
  • 4 pastinaken (met de dunschiller in slierten)
  • 1 citroen
  • 3 el kappertjes gefrituurd
  • olijfolie
  • zonnebloemolie
BEREIDINGSWIJZE
  • Voor de tonijnmayonaise

    • Voeg alle ingrediënten bij elkaar en pulseer tot een gladde mayo.
    • Proef of er voldoende smaak inzit en voeg naar smaak citroen, zout en peper toe.
  • Verwarm olie tot ongeveer 170 graden Celsius en frituur hierin de slierten pastinaak goudbruin. Laat deze uitlekken op keukenpapier.
  • Frituur de kappertjes tot deze gestopt zijn met bubbelen en open zijn gesprongen. Laat uitlekker op keukenpapier.
  • Strijk een lepel tonijnmayo op het bord en plaats de kalfsfricandeau hieroverheen.
  • Voeg de kappertjes toe met een flinke snuf grove peper.
  • Vermeng de rucola met olijfolie, een beetje grof zeezout en versgemalen peper. Plaats deze op de vitello tonnato.
  • Tot slot plaats de krokante pastinaakslierten bovenop de salade en vervolgens is het smullen geblazen!

NOTITIE

Als extra optie kun je zongedroogde tomaten en pijnboompitten toevoegen aan dit gerecht.

Ook lekker is een broodje vitello tonnato! Bak een ciabatta goudbruin af en garneer met alle ingrediënten.