Project Description

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

TIJD

45 min

KEUKEN

Chinees/Indisch

DIFFICULITY

Makkelijk

SOCIAL

de.thuis.chef

Zalm Babi Pangangstijl

De gemiddelde Nederlander gaat ongeveer één keer in de maand eten bij de Chinees. Op een luie zondag is er niets lekkerder dan een standaard menu met o.a. nasi, bami, babi pangang en foe yong hai. Grappig, want babi pangang is eigenlijk een typisch Nederlands gerecht wat je nergens anders in de wereld zult tegenkomen.

Babi Pangang is Indonesisch voor ‘geroosterd varkensvlees’. Maar eigenlijk is het gerecht niet Indonesisch. Het is een soort vreemde fusion van de Indische, Chinese en Nederlandse keuken.

Naar alle waarschijnlijkheid is het gerecht meegenomen door Chinese immigranten op Sumatra. Waarna het gerecht is meegenomen naar Nederland na de onafhankelijkheid van Indonesië.

Uiteindelijk is babi pangang uitgegroeid tot een absolute klassieker op de menukaart van het lokale Chinees-Indische restaurant!

FitChef

WIL JIJ OOK EEN GEZOND FAMILIEKOOKBOEK?

KLIK HIER VOOR GEZONDE RECEPTEN!

De zalm babi pangang versie die wij jullie voorschotelen, is een heerlijk gerecht van chef Danny Jansen. Bekend van 24-Kitchen en social media. Een perfect (voor)gerecht voor in de zomer!

Een alternatief voor de vleesvariant

Zalmbuikjes zijn een heerlijk alternatief voor varken. Want normaal gesproken wordt babi pangang van buikspek gemaakt. Daarnaast is het een goede optie voor mensen die geen varkensvlees of überhaupt vlees eten.

INGREDIËNTEN

Voor 8 personen

  • 8 sneden briochebrood in stukjes van 10×4 cm

  • 8 stukken gerookte zalm met huid

  • Saus:

    • 1 scheut zonnebloemolie
    • 2 el knoflookpoeder
    • 2 el uienpoeder
    • 2 el korianderzaad
    • 2 el komijnzaad
    • 4 steranijs
    • 6 el rijstazijn
    • 100 ml ketjap manis
    • 500 ml ketchup
    • frisé
    • kervel
    • koriandercress
BEREIDINGSWIJZE
  • Voor de saus: 

    • Verhit zonnebloemolie in de pan en fruit de specerijen circa 1 minuut op laag vuur.
    • Blus af met de rijstazijn en de ketjap manis.
    •  Meng de ketchup erdoor en laat de saus kort koken.
    • Verwijder de steranijs.
  • Rooster de sneden brioche goudbruin en krokant.
  • Voor de zalm:

    • Snijd de zalm op maat van de briochesneden.
    • Bak de zalm op de buik krokant, keer om en bak circa 1 minuut.
    • Schroei de zalm voor serveren kort en voorzichtig met een brûlée brander en besmeer de zalm aan beide zijde met de saus.
    • Wanneer je geen brander hebt, verwijder je de zalm uit de pan en laat je de pan gloeiend heet worden. Brand de zalm enkele seconde tot deze licht geschroeid is.
    • Besmeer de zalm met een kwastje rondom met saus
  • Serveer met verse kervel, koriandercress en wat frisse salade.
NOTES