Project Description
Onze favoriete Zeeuwse oester op oosterse wijze
Onze variant op de Zeeuwse oester is een heerlijke verse creuse met een frispittige oosterse vinaigrette. Dankzij de combinatie van de zoute oester, de zuren van de citrusvruchten en de scherpte van de peper en gember is deze variant niet te overtreffen!

De Zeeuwse oester
Wij hebben een aantal leuke feitjes en weetjes over de Zeeuwse oester op een rij gezet. Vele zullen de geschiedenis van de oester namelijk niet kennen.
Ten eerste komt de oester oorspronkelijk uit China en omstreken! In de jaren 70 zijn we in Nederland begonnen met het importeren van de Japanse oester (de creuse).
Ten tweede is de oester een van de oudste diersoorten op aarde! Er zijn namelijk fossielen gevonden van oesters die ruim 500 miljoen jaar oud zijn.
Tevens kent de Zeeuwse oester twee soorten. De ‘platte’ en de ‘creuse’. De platte heeft zoals de naam al doet vermoeden een platte schelp en is pas na 5 á 6 jaar te consumeren. De platte oester is een stuk zeldzamer en prijziger dan de Zeeuwse creuse. De creuse is een bolle oester die oorspronkelijk afkomstig is uit Japan. Echter heeft de ‘bolle’ zijn plekje in de Noordzee helemaal gevonden.
Hoe is het gerecht ontstaan?
Aangezien wij met onze Oosterse afkomst dol zijn op frispittige gerechten, hebben wij een vinaigrette bedacht die goed bij de Zeeuwse oester zou passen. Dankzij de combinatie van de zoute oester, tezamen met de frispittige vinaigrette, het luchtige komkommerschuim en de zachte kaviaar maakt dit een van de lekkerste oesters die je ooit zult proeven!
INGREDIËNTEN
Voor 4 personen
- 8 Zeeuwse oesters (creuses)
- Voor de oosterse vinaigrette
- 3 el sojasaus
- 2 cm geraspte gember
- 1 chilipeper
- 1/2 rode ui
- sap van 1 limoen + zeste
- sap van 1 sinaasappel + zeste
- Komkommerschuim
- 1 komkommer fijn gesneden
- 1 citroen
- zout + peper
- mespuntje soja lecithine
- water
- scheutje room
- Potje kaviaar imitatie
Theedoek of een oesterhandschoen (bestel hier)
BEREIDINGSWIJZE
- De oosterse vinaigrette
- Neem met een rasp de zeste van de citrusvruchten en plaats deze in een kommetje samen met de sappen.
- Voeg hier 3 el sojasaus aan toe.
- Rasp de gember fijn en voeg deze toe.
- Snijd vervolgens de rode ui en peper (verwijder de zaadlijst voor een mildere vinaigrette) en voeg deze toe.
- Voor het schuim van komkommer
- Snijd de komkommer fijn en draai deze samen met het citroensap door de keukenmachine.
- Weeg de komkommer af en vul deze aan met een scheutje room en water tot deze 200 ml is.
- Voeg een mespuntje soja lecithine toe (1 tot 1.5 gr) en gebruik de staafmixer om het geheel op te schuimen.
- Voeg als laatste zout en peper toe.
De oesters openen
- Pak allereerst een theedoek en het oestermes
- Klik hier om de instructievideo voor het openen van de oester te bekijken